A legjobb fogszabályzó – Mit válasszak?

Szerző: Francia Dent | 2020. Augusztus 8.

Rögzített vagy kivehető fogszabályzó?

Gyakran fordulnak hozzánk azzal, a kérdéssel, hogy melyik a legjobb fogszabályzó? Természetesen mindenki, fogorvosával személyesen konzultálva hozhat biztos döntést ebben a kérdéseben, ugyanis egy fogszabályozó javaslásakor számos szakmai szempontot figyelembe kell venni, mint a paciens életkora, a rendellenesség mértéke, típusa, de fogtechnikai labor lévén, lenne pár meglátásunk, amely segíthet a választásban.

Cikkünkben választ szeretnénk adni arra, mi a különbség a rögzített és a láthatatlan avagy kivehető fogszabályzó között vajon melyik lehet a legjobb fogszabályzó? Ezáltal is egy lépéssel közelebb vihetjük Önt ahhoz a mosolyhoz, amelyről mindig is álmodott.

Hogyan is működik egy fogszabályzó? Mi a hasonlóság?

Mind a rögzített mind pedig a láthatatlan fogszabályzó készülék arra lett tervezve, hogy a fogak egyenetlenségeit korrigálja. Mindezt úgy, hogy húzó nyomó erőt gyakorol a fogazatra.

Mi a különbség a két fogszabályozó között?

rögzített fogszabályozó készülék fém elemekből tevődik össze (bracketekből, ívekből, tubusokból ). Minden fogra fel van ragasztva egy záracska (bracket), ezek a finommechanikai elemek tartják a különböző tulajdonságú és formájú íveket.  Az ívek szorító ereje révén a fogak fokozatosan a megfelelő helyükre kerülnek.

A láthatatlan vagy sínes fogszabályozó záracskák (brackettek) és ívek nélkül egyenesíti ki a fogakat.

A rögzített fogszabályzó készülékekkel ellentétben a láthatatlan fogszabályzó készülék, csak alig több mint tizenöt éve létezik, (a fogszabályzás története blogbejegyzésünkben erről többet olvashat) de ez nem csökkenti hatékonyságát, amint azt az alábbiakban látni fogjuk.

Rögzített fogszabályzó készülék

A rögzített fogszabályzó készülékekből számos típus létezik – a rögzített fogszabályzó oldalunkra kattintva meg is tekintheti őket. Amint nevük is mutatja, nem kivehetőek, úgy fejtik ki hatásukat, hogy a húzó erők folyamatosan hatnak.

Előnyök –a rögzített fogszabályzó készülékek egyik előnye a rövid kezelési idő

Bár a kezelés időtartama pacienstől – paciensig változik, rögzített fogszabályzó készülékkel a kezelési idő átlagosan 18 hónap és három év közé sorolható. Viszont a használat folyamata során, a készülék hatása jóval korábban mutatkozik. Így a bizonyítható javulás, mindenképp motiváló és bátorító, segít abban, hogy a kezelést töretlenül végigcsináljuk.

Egyéb előnyök:
Azáltal, hogy nem kivehető, nem történhet meg, hogy a paciens elfelejti viselni. Márpedig ez egy sarkalatos pontja a fogszabályzásnak.Igencsak elterjedt fogszabályozó módszer és – szemben a láthatatlan fogszabályzó készülékekkel – sokkal gyorsabb eredményt lehet vele elérni.

Esetleges hátrányok:
Az állandó korrekciók – a kezelés során szükséges – rendszeres igazítások, folyamatos időpont egyeztetések a fogorvossal. Általában 4-8 hetente javasolt az igazítás. Ilyenkor a fogorvos behúzza a gumikat, vagy cseréli a bracketteket összekötő dróthuzalt. Egy ilyen művelet nem több 10-20 percnél viszont, fontos ezeket az időpontokat betartani, ugyanis csak ekkor halad a tervezett irányba a fogszabályozás.

Ugyanakkor a fogszabályzó, a felhelyezést követő pár napban, kellemetlen lehet. Ilyenkor bizonyos ételek fogyasztását kerülni kell.

Kicsit bonyolultabb a fog tisztítása is, persze nem lehetetlen. Vannak kiváló eszközök a fog higiénia betartására.

Összességében ezen tényezők zöme, mind megoldható, és amennyiben rögzített fogszabályzó viselésére esik a választás, ez is kiváló eredményeket hoz. Mindenképp érdemes belevágni, hiszen egy rendezett fogsor nagyobb bizalmat kelt, visszaadja és kiegészíti egyénisége teljes mivoltát.

No de lássunk egy másik lehetőséget, a láthatatlan fogszabályozó előnyeit hátrányait. (olvasson tovább)

Vissza

Elérhetőségek

Francia Dent Bt.

Cím: 4024 Debrecen Szent Anna u. 8.
E-mail: info@franciadent.com

Telefon: 
+36 52 320 394
+36 20 595 6444

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00 - 16:30
Kedd: 8:00 - 16:30
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütrötök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 15:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket itt: