A fogszabályzás története a 18-dik századtól napjainkig

Szerző: Francia Dent | 2020. Augusztus 2.

Avagy, hogyan jutottunk el a fogszabályzás története során a fémes drótos kínzóeszközöktől a hightechnológiás láthatatlan fogszabályzókig?

A fogszabályozás története az ókórtól a 18-dik századig – előző blogbejegyzésünkben olvasható.

A 18-dik században Bourdet, francia fogorvos  jött rá, hogy bizonyos esetekben a fogak eltávolítása kiváló módszer a fogazat rendezésére.

Ezután nagy ugrás következett a tudomány terén az 1800-as években. A patkó alakú fogszabályzó készülékeket kiegészítették fém kapcsokkal, archoz erősítetett szerkezetekkel. Ezek hatékonynak bizonyultak, de viselésük nem lehetett túl kényelmes. Ekkor használt először Christophe Francois Delabarre drótozott vázat, majd Károly porosz herceg udvarában, nemsokára megszületett az első kivehető fogszabályzó is, Friedrich Christoph Kneisel révén aki a herceg udvari fogorvosaként olyan megoldásokat keresett, amelyek könnyebbé és kényelmesebbé tették a fogszabályzást.

A 20.dik században, Amerika tett újabb előrelépést a felnőtt fogszabályozás terén, éspedig H Edward Angle fogorvos személyében, aki  leírta és osztályozta a különböző fogazati rendellenességeket. Olyannyira helytállóak voltak leírásai, hogy a mai napig használják a diagnosztikai rendszerét, amelyet Angel féle diagnosztikai rendszereknek neveznek.

A 30-as években két nagy irányzat bontakozott ki, Európában a kivehető -, Amerikában pedig inkább a rögzített készülékeket részesítették előnyben.

A fogszabályzás aranykora

A második világháború után, a fogszabályzás aranykorában a fogszabályzó készülékek sínjeihez valóban aranyat használtak, bár nem ez jelentette az áttörést, hanem az, hogy a számítógépes technológiáknak köszönhetően, egyre precízebb módszerekkel készültek el a készülékek. Így a fogak köré finom fémgyűrűk kerültek, amelyeket egymással rögzítettek. Az arany, amelyet gyakran használtak alapanyagként, – kétségkívül előkelő benyomást keltett – de túlságosan puhának bizonyult, ugyanis gyorsan kopott, más megoldást kellett találni. Ez nem sokáig váratott magára ugyanis, 1953-ban megjött az áttörés a rozsdamentes acél megjelenésével.

A brackettes fogszabályzók, amelyek a különböző egyenetlenségeket kezelték, a 70-es években ütötték fel a fejüket.  A rozsdamentes acélt nemsokára felváltották a zafír illetve a porcelán brackettek, amelyek alig észrevehetően simultak a fogakra. Ezen kívül egymás után születtek meg az olyan megoldások, amelyek egyszerűbbé, fájdalommentesebbé tették a kezeléseket, no és kevésbé roncsolták a szájüreget. Elkezdődött a különböző gumival rögzített tappancsok és fémszálak használata, majd az önligírozó, önzáró megoldásoknak köszönhetően a fogszabályozás egy újabb szintet lépett.

A 80-as években természetesen Hollywoodban (hol is máshol) megszületett az igény a láthatatlan fogszabályzásra.

A láthatatlan fogszabályzás

Erre a kihívásra két Stanfordi (akkor még) egyetemista Zia Chishti és Kelsey Wirth 1997-ben meg is találta a választ. Kifejlesztették a 3D technológiával készült láthatatlan fogszabályzót –  még több rólunk itt angol nyelven olvasható -  amely viselése kényelmes, esztétikailag teljesen megfelelő és a módszer ugyanolyan hatékony mint bármelyik más fogszabályzás.

Mindez elérhető már Magyarországon is, fogtechnikai laborunkban. Amennyiben felkeltettük érdeklődését azzal kapcsolatban, hogy mi is ez, kinek ajánljuk, hogyan lehet hozzájutni a láthatatlan fogszabályozás oldalunkon válaszokat talál.

Minden megosztást köszönünk.

Vissza

Elérhetőségek

Francia Dent Bt.

Cím: 4024 Debrecen Szent Anna u. 8.
E-mail: info@franciadent.com

Telefon: 
+36 52 320 394
+36 20 595 6444

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00 - 16:30
Kedd: 8:00 - 16:30
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütrötök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 15:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket itt: