A fogszabályozás története

Szerző: Francia Dent | 2020. Július 21.

A fogszabályozás története – bejegyézünk során végig kísérhetjük, hol bukkant fel a történelemben a fogszabályozás jelensége.

Már a Neander völgyi embernél is jelentkeztek fogsorbeli rendellenességek.

Az emberré válás folyamatában valószínűleg, meghatározó volt, az ember önmaga iránti igényessége, amit mi se tükrözhetne jobban, mint az, hogy a Neander völgyi ember régészeti leletei között, már találtak fogpiszkálót. Ugyanakkor, a különböző koponyák, állkapcsok tanulmányozása, rávilágított arra, hogy a szabálytalan fogsorok kialakulása, bizony már a Neander völgyi ősünket sem kerülte el. Erre megoldás kellett, csakhogy a dolog váratott magára, egészen I.e. 1200 -ig. Az ókori Egyiptomiak ugyanis már nem hagyták annyiban.

Így a fogszabályozás története az ókori egyiptomiaknál válik érdekessé.

1000 éves múmiákon fogszabályozóhoz hasonlatos eszközöket fedeztek fel a régészek. Valószínüleg rájöhettek, hogy hosszabb ideig kifejtett hathatós nyomás hatására a fogak rendeződnek. Így a fogak köré fémszálakat tekertek fogszabályozás gyanánt,  amelyeket gyakran állati eredetű szálakkal egészítettek ki. Egyik lelet esetében be is sikerült azonosítani, hogy egy ilyen állati eredetű szál macskabél volt. Bizonyos források szerint, Kleopátra is szabályozta a fogait, hogy fogsora tökéletes legyen.

A titokzatos etruszk nép temetkezési szokásainak tanulmányozása során sikerült nyomon követni a fogszabályozás jelenlétét az ókori Görög világban is. Az érekes az, hogy az etruszok azért helyeztek fogszabályzó készüléket halottaik szájába, hogy azok fogai ne porladjanak el és a túlvilági élet során is használható legyen. Hitük szerint eltemetett szeretteik számára minden olyan körülményt biztosítani kellett, amelyet az, még élete során élvezhetett. (Angol nyelvű forrás a 123dentist weboldalán olvasható)

i.e 400 ban Hippokratész és Aristotelés is már felvetették a fogszabályozás szükségességét, olyannyira, hogy mindezt a gyakorlatban is alkalmazták honfitársaik, fogak köré tekert fémszálakkal és állati maradványokkal – amint arra számos ókori görög sír lelet tanulmányozása is rámutat.

Ezután jött a sötét középkor – és mint megannyi másban a fogszabályozás történetében is egy hosszabb stagnálás következett be. Viszont a rengeteg boszorkányégetés, hadviselés, polgárháború valamint pestis járvány után, a 18-dik században, az emberiség figyelme ismét a tudományok irányába fordult.

A fogszabályozás atyja

Piere Fauchard – 1728 – Piere Fauchard volt az aki először dolgozta ki, szakszerűen a fogszabályozás elméletét a 18-dik században.

A „Szájsebész” című könyvében bemutatta a nemesfémből készült, patkó alakban elhelyezkedő fogszabályzó készüléket. Ez volt a tulajdonképpeni fogszabályzás őse.

S hogy hogyan alakult tovább a fogszabályzás története, hogyan jutottunk el a fémből drótokból összeállított monstrumoktól, a szinte teljesen láthatatlan eszközökig? Következő bejegyzésünkből megtudják.

Ha tetszett a cikk, kérjük megosztani. Köszönjük!

Vissza

Elérhetőségek

Francia Dent Bt.

Cím: 4024 Debrecen Szent Anna u. 8.
E-mail: info@franciadent.com

Telefon: 
+36 52 320 394
+36 20 595 6444

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00 - 16:30
Kedd: 8:00 - 16:30
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütrötök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 15:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket itt: