A fogszabályzó felrakása

Szerző: Francia Dent | 2020. Szeptember 15.

A fogszabályzó felrakása – rögzítése – egy egyszerű és fájdalommentes folyamat. Általában egy-két óránál több időt nem vesz igénybe.

Hogyan történik maga a folyamat?

A fogszabályzó felrakása előtt az orvos jó alaposan megtisztítja a fogakat, hogy semmilyen idegen anyag ne maradhasson azokon, illetve a szájüregben. Persze nem árt, ha már eleve ápolt fogakkal jelentkezünk be fogorvosunkhoz. Ezt követően megszárítja a fogsort, majd egy speciális kötőanyagot visz fel rá. Ez a kötőanyag fogja valójában megtartani a fogszabályzó szerkezetet. Megjegyezzük, hogy maga a kötőanyag nem túl kellemes ízű, ám az egészségre teljesen ártalmatlan és a kellemetlen ízérzet sem tart sokáig.

Amikor ezzel megvagyunk, a fogorvos a brekettekbe (kerámia –vagy fém négyzetek) helyezi magát az ívet, mely összeköti egymással a fogakat. Végül pedig úgynevezett ligatúrákkal a fogszabályzó rögzítésre kerül.

Van fájdalom a fogszabályzó felrakása után?

Noha a felhelyezés nem jár fájdalommal, a rögzítés után érezhetünk esetleg pici fájdalmat. A szokatlan érzés pár napig, néha egy hétig is eltarthat, hiszen gyakorlatilag idegen test került a szájüregbe, ami nem egy természetes folyamat. A fájdalom viszont elmúlik és ezután már semmilyen kellemetlenséggel nem kell számolnunk. Érdemes ebben a „megszokási” időszakban levest, illetve inkább pépes ételeket fogyasztani. Ilyenkor akár fájdalomcsillapítók szedése is engedélyezett, illetve javasolt is.

Kisebesedhet a fogszabályzó felrakása után a szájüreg?

Igen, ilyen eset is előfordulhat, bár a patikában kapható fogszabályzó viasz használatával mindez elkerülhető. A viaszt az esetlegesen zavaró brekettre kell kenni, olyan mennyiségben és annyiszor, ahányszor szeretnénk. A szájban kialakuló esetleges sebek könnyen begyógyulnak, és a készülék teljes beilleszkedésekor, illetve annak megszokásakor már nem kell számolni újabb kisebesedéssel.

Hosszú a megszokási idő?

Egyáltalán nem kell hosszú idővel számolnunk. A fogszabályzót viselők beszámolói alapján az eszköz megszokása még sohasem vett igénybe pár hétnél, maximum egy hónapnál hosszabb időt. Ezt követően már teljesen természetes lesz úgy az étkezés, mint a beszéd – kellemetlenség vagy
fájdalom nélkül.

A fogszabályzó fajtákról bővebben korábbi blogbejegyzésünkben olvashat, illetve személyre szabott árajánlatot is kérhet. Amennyiben pedig szeretné megkímélni magát a rögzített fogszabályzókkal járó hosszadalmas folyamattól, létezik egy másik megoldás is: a láthatatlan fogszabályozás. Kattintson a linkre és olvassa el a részleteket. Forduljon hozzánk bizalommal, szeretettel várjuk megkeresését!

Vissza

Elérhetőségek

Francia Dent Bt.

Cím: 4024 Debrecen Szent Anna u. 8.
E-mail: info@franciadent.com

Telefon: 
+36 52 320 394
+36 20 595 6444

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00 - 16:30
Kedd: 8:00 - 16:30
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütrötök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 15:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket itt: