Étkezés fogszabályozóval – hozzuk ki a legjobbat belőle

Szerző: Francia Dent | 2020. Október 30.

„Mennyire kell majd megváltoztatnom az étrendemet?” Egy kérdés, ami sokakat foglalkoztat, mielőtt fogszabályozót tetetnének fel maguknak. A kedvükért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikből az is kiderül, hogy a kezelés a – minél gyorsabb eredmények érdekében – megszívlelendő tanácsok mellett lehetőséget is kínál új, jó szokások elsajátítására!

Mit igyekezzünk kerülni?

Bár a technológiai fejlődésnek köszönhetően a rögzített fogszabályozó készülékek is egyre kevesebb kihívással járnak a pácienseknek, azért kár lenne tagadni: a felhelyezést vagy épp az állítást követő napokban érzékeny területté válhat az evés. A kellemetlenségek jelentősen csökkenthetők, ha készek vagyunk odafigyelni néhány aranyszabályra!

Általánosságban elmondható, hogy ha valaminek az elharapása, megrágása nagy erőkifejtést igényel, akkor érdemes mellőzni. Ha azt halljuk, hogy az étel „ropog a fogunk alatt”, az szintén nem jelent sok jót ebben az időszakban. Ilyen esetekben ugyanis nemcsak az átmenetileg érzékenyebbé vált szájüregünket tesszük ki fájdalomnak, de maga a készülék is megsérülhet, elállítódhat, ami késleltetheti, netán veszélybe is sodorhatja a kezelés sikerét.

Éppen ezért érdemes lemondani például:

 a dióról, mogyoróról és más magvakról
 a müzliről, gabonapehelyről
 a pattogatott kukoricáról, chipsekről
 a friss kenyérhéjról
 a kemény szerkezetű gyümölcsökről és zöldségekről nyersen
 a jégről

A fentieken kívül időlegesen szintén nem árt tiltólistára tenni a ragadós és magas cukortartalmú élelmiszereket (pl. csokoládé, cukorkák, karamell, szénsavas üdítők), amik megnehezítik a megfelelő szájhigiénia fenntartását.

A gyümölcsökről nem kell teljesen lemondani, csak arra kell figyelni, hogy apró darabokra vágva, óvatosan fogyassza őket.

Mik kapnak zöld lámpát?

Mielőtt a fenti listát látva bárki is elvesztené a lelkesedését, gyorsan térjünk át a pozitív oldalra! Számtalan olyan, a fogszabályozás nehezebb napjain is ajánlott étel van ugyanis, amik a reggelitől a vacsoráig változatos és tartalmas étrendet garantálnak. Ilyenkor kerülhetnek előtérbe ugyanis a teljesség igénye nélkül:

 a levesek, különösen azok krémes változatai
 a turmixok,
 joghurtoka rostos gyümölcs- és zöldséglevek
 a főzelékek
 a tésztaételek
 a burgonyapüré
 a puhára főzött vagy akár pépesített húsok
 a tojásrántotta
 a pudingok, zabkásák, tejbegríz

Néhány „kiskapu”

Az eredetileg száműzendő ételek közül is „megmenthetünk” néhányat magunknak pár jó tanács betartásával. A „rágósabb” falatokat, például a nyers zöldséget és gyümölcsöt, érdemes egészen apróra vágni, így megkíméljük fogainkat az erőteljes rágástól, egyúttal a maradék is nehezebben tapad meg a fogszabályzón vagy a fogközökben. Szintén kíméletes megoldás, ha elsősorban a hátsó őrlőfogakkal rágunk, ezzel is tehermentesítve érzékenyebb, elülső fogainkat.

Fordítsuk a javunkra az új szabályokat!

Ahogy a bevezetőben is említettük, a fogszabályozás idején betartandó tanácsok között nem egy olyan akad, amelyek, ha rutinná válnak, a kezelés végét követően is hasznunkra válnak. Ilyen például, hogy a „habzsolás” helyett próbáljunk nyugodtan, a falatokat alaposan megrágva étkezni – ez a készülékek viselése idején sok kellemetlenségtől óv meg minket, hosszútávon pedig az emésztőrendszerünk is hálás lesz érte.

Szintén jó ötlet, ha evés közben bőven fogyasztunk vizet, hisz ez megkönnyíti a maradékok eltávolítását a drótokról – a folyadékbevitel általános fontosságát pedig talán nem is kell bővebben részleteznünk.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fogszabályzó felhelyezését követő napokban inkább koplalnak, hogy elkerüljék a diszkomfortérzést. Ezt semmiképp se javasoljuk, hiszen a sokszor, sok helyen hangsúlyozott cél a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás – amire a fentebb vázolt „menüsor” abszolút alkalmas is.

Végül, de nem utolsósorban a fogszabályozó készülék viselése segíthet abban is, hogy néhány rossz szokásunkat végleg magunk mögött hagyjuk. Ha még emlékeznek a kemény falatok rágásának mellőzéséről szóló részre, akkor nem nehéz belátni, hogy a páciensek ugyanilyen jól felfogott érdeke, hogy a ceruzák, tollak, netán a köröm rágását is elfelejtsék – jó esetben egy életre (már, akinek ez szükséges)!

Segítünk, hogy könnyebb legyen fegyelmezettnek maradni

Jól látható tehát, hogy a legtöbbet mi magunk tehetünk a kezelés sikeréért, azaz a hőn áhított tökéletes fogsor minél hamarabbi eléréséért. Ezzel együtt jelentősen megkönnyítjük a dolgunkat, ha eleve a lehető legjobb alapokra építkezünk. Az elérhető legkorszerűbb technológia, a profi szakemberek és a páciens elkötelezettsége együtt, egymást erősítve vezetnek a kifogástalan eredményre!

Vissza

Elérhetőségek

Francia Dent Bt.

Cím: 4024 Debrecen Szent Anna u. 8.
E-mail: info@franciadent.com

Telefon: 
+36 52 320 394
+36 20 595 6444

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00 - 16:30
Kedd: 8:00 - 16:30
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütrötök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 15:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

Kövess minket itt: