fbpx google-site-verification=QynJcluqP0z2hP3SnzD-tschLYCoiegMmrHppLhjQrQ
+36 52 320 394 info@franciadent.com

Amikor elérkezett az idő és elértük a kívánt eredményt, jön a fogszabályzó levétele. Viszont hangsúlyozni szeretnénk, hogy itt a rögzített fogszabályozás folyamata nem ér véget.

Jár-e fájdalommal vagy egyéb kellemetlenséggel a fogszabályzó levétele?

Teljes bizonyossággal elmondható, hogy a fogszabályzó eltávolítása sem sérülésekkel, sem pedig fájdalommal nem jár, nem kell ettől tartani!

Előfordulhat, hogy a levétel után a fogakon elszíneződések, vagy foltok maradnak. Ez azonban nem a fogszabályozó készülék rovására írható, hanem sokkal inkább a nem megfelelő fogápolás következménye. Ezeket az elváltozásokat természetesen mielőbb szükséges kezelni, amiről a fogorvos személyre szabott tájékoztatást ad.

Fontos – a fenti kellemetlenségek elkerülése, megelőzése érdekében – a rendszeres fogápolás, fogtisztítás a készülék viselése alatt is! Sok fogorvos nem véletlenül javasolja, hogy pár havonta keressük fel, és egy kifejezetten fogszabályzó viselése közben ajánlott fogtisztítást végeztessünk el.

A fogszabályozás befejeződik a készülék levételekor?

A hosszú fogszabályzókezelés a készülék eltávolításával nem ér véget. Az elért eredményt meg is kell tartani, mely komoly feladat, hiszen a fogak hajlamosak az eredeti állapotba való visszarendeződésre. Ekkor kezdődik a fogszabályozást megtartó, más néven retenciós fázis, mely a kezelés szerves részét képezi, és nem elhagyható!

A fogszabályozó levétele után van valamilyen teendő?

Ahogy már fentebb írtuk, a fogszabályozás a készülék levételekor nem ér véget, hiszen a fogakat tisztítani és felpolírozni is szükséges, ezért a válasz, igen. A fogszabályozó levétele után a kezelés még folytatódik. A fogak alapos fluoridálása is feladat a levétel után, illetve higiéniai kezelésre is feltétlenül szükség lesz.

A következő fázis a retenció, avagy a fogszabályozó készülék által létrehozott változások megtartása lesz az elsődleges cél. Annál is inkább, hiszen a fogak eredeti – fogszabályzás előtti – elhelyezkedése igen erős, meghatározó tényező. Ezért – a további odafigyelés és retenció elmulasztása esetén – megvan az esély arra, hogy a fogszabályzásra fordított idő és pénz elvész. Ha nem tulajdonítunk ennek különös jelentőséget, sőt, prioritást, akkor a fogak sajnos visszarendeződhetnek eredeti – kezelés előtti – állapotukba. Ennek elkerülése érdekében léteznek fix és kivehető készülékek, úgynevezett retenciós készülékek, melyeket – amennyiben kivehetőek – először naponta, később már csak hetente kell hordani. A teljes elhagyás mindenképp – bármelyik készüléknél – fokozatosan történik. Egy, illetve másfél év szükséges a retenciós fázisra, mégpedig azért, hogy a kialakult állapot végleges maradjon, és a csontok is megállapodjanak.

A fogszabályozás tehát a retenciós eljárás után ér véget. Amennyiben szeretné a fogszabályozás folyamatát gyorsabbá, hatékonyabbá és szinte észrevehetetlenné tenni, a láthatatlan vagy sínes fogszabályzó megoldást ajánlanánk. Bővebben a láthatatlan fogszabályozásról itt olvashat.

Kérdéseire mindig nagyon szívesen válaszolunk.

 

Pin It on Pinterest